Djupdykning i MX2

Vi fördjupar oss i MX2.

Vi fördjupar oss i MX2.

Vi är snart halvvägs in i säsongen och mycket har hänt under denna händelserika säsong. Vi valde därför att göra en djupdykning och se vad som har hänt under säsongens 10 första deltävlingar.

1:a – Pauls Jonass (414 poäng),  Pauls Jonass har verkligen levererat under årets säsong och en av hans egenskaper som gör honom så snabb är hans råstyrka. Han har däremot haft en del problem längs säsongernas gång då hans råstyrka ofta leder till onödiga misstag som resulterar i att han missar podiumplatsen. Denna säsong däremot, har sett helt annorlunda ut, jag tror jag att det har att göra med Marc de Reuver. Pusselbitarna är på plats och nu är det väldigt sällan vi ser han placera sig sämre än topp tre.

Jonass som behållit röda plåten sedan han knep förstaplatsen i Trention har inte bara lyckats placera sig bra i racen utan han har även lyckat skapa en viral video på en av hans större krascher. Säsongen som Jonass byggt så starkt kunde ha raserat ordentligt i Ryssland där han kvalade in på en 17:e plats och fick i samband med det välja en riktigt dålig plats vid grinden. Trots att han startade med väldigt dåliga förutsättningar så levererade han! Lyckligtvis för Jonass del så är det mer sand som står på schemat för kommande tävlingar.

En bild som man nästan vant sig vid (KTM Images/Ray Archer)

2:a – Jeremy Seewer (369 points): Att Jeremys maskinhaveri kostade honom 5 poäng mot rivalen är lätt att glömma. Hade poängställningen sett helt annorlunda ut om detta inte hade hänt? Kanske det  – men vi tror inte att det hade räckt för att kliva upp på en första plats. Hade det påverkat Jonass Psykiskt och framkallat misstag? Hade misstagen inneburit att Jeremy går om Jonass? Ingen som vet.

Nummer 91 är en konstant podiumkandidat, precis som han var för ett år sedan också i samband med att Jonass började med sina krascher. 20 starter har för Jeremy resulterat i 4 vinster vilket inte räcker om man tänkt vinna serien. Vad kommer det att krävas från honom för att ta igen de 45 poäng som nu skiljer till förstaplatsen? Han kommer att behöva utmana och samtidigt inte ta onödiga risker, kanske är det nu han väljer att ta in hjälp utifrån för att förbättra sin körning ytterligare?

3:a – Thomas Kjer Olsen (317 poäng): Thomas Kjer Olsen har gjort enastående insatser och gjort enorma framsteg under de senaste fyra månaderna vilket också ger honom den tredjeplats han befinner sig på just nu, kommer han att fortsätta med denna trend och avsluta säsongen på en tredjeplats? De små misstag han gjorde i början på säsongen är nu ett minne blott och vi ser sällan misstag från Husqvarnas nummer 19. Bibehåller han farten och undviker misstagen så kan vi nog räkna med att han behåller sin tredjeplats. Worst case så halkar han ner till en femteplats (såvida han inte kör bort sig ordentligt) men det är inte så illa föra att vara första säsongen i MX2!

En av de större talangerna i MXGP serien (Husqvarna Motorcycles/J.P Acevedo)

4:a – Julien Lieber (308 poäng): En av seriens mest hypade förare tidigare denna säsong men har nu svalnat. Liber befinner sig fortfarande i topp och skulle absolut kunna vara en topp-tre förare. Knäskada i Valkenswaard kostade honom placeringar och vem vet om han kanske fortfarande dras med sviter från sin knäskada. Att han inte är en fabriksförare och inte har en fabriksbyggd motor borde spela mindre roll med tanker på vad vi sett honom åstadkomma på den maskinen under tidigare race. Med det sagt och att vi även kan tillägga att han inte tävlat under 2016 gör det ännu mer enastående vilken talang han faktiskt är som kan hålla sig på denna nivå.

Vi kan nog komma att få se nummer 33 högst upp på podiet denna säsong. Händer även en hel del kring teamen och vilket team han ska till härnäst. LRT KTM kommer förmodligen att finnas kvar i några år framöver, med det sagt så är det svårt att tänka sig ett annat team. Men vi får se, ibland går det fort även utanför banan.

5:a – Benoit Paturel (294): Benoit Paturel kan vara en av säsongens besvikelser, vi förväntade oss mer från honom helt enkelt. Trots allt så placerade han sig topp tre på endast 6 heat under föregående år. I år har han hittills lyckats vinna 8 heat så visst har han steppat upp men tyvärr inte i närheten mot vad som var förväntat. Vi vet att han har haft problem med självförtroendet under säsongen men nu ska det vara “löst". Nu är han 23 poäng efter tredjeplatsen och det får man väl ändå säga är OK, även om båda han och vi vet att ingen av oss är nöjda med det.

Jorge Prado bygger för nästkommande säsong (KTM Images/Ray Archer)

6:a Jorge Prado (230 poäng): Jorge Prado slog till med besked under de första sex GP-tävlingarna men sedan dess har det varit ganska så tyst. Resultaten har varit OK och han har legat kring topp 5 för det mesta, så han har faktiskt klättrat tre placeringar på fyra rundor. Det är exakt den här typen avancemang som man vill se från den här typen av förare som förmodligen kommer att satsa på förstaplatsen nästa år. Allt vi sett från nummer 61 hittills är att han är en uppcoming star. På tal om hans framtid så har han låst till Europa ytterligare en säsong.

7:a Thomas Covington (225 poäng): Thomas Covington sa det bäst själv när jag frågade honom vid en intervju i Frankrike, – “dåliga starter är mitt problem". Han har farten och flytet med sig oavsett underlag så bara han får till starten så är det definitivt en podiumkandidat. Hans fart är på Teutschenthal var verkligen otrolig och det är utan tvekan en av de mest minnesvärda racen i år. Han var så otroligt snabb och bra.

8:a Hunte Lawrence (199 poäng): Det ska bli oerhört spännande att se vart Hunter Lawrence tar vägen eftersom han är en betydligt bättre förare än den placering han befinner sig på. En avvikande säsong var det vi räknat med men han har på något sätt hittat ett tempo som han håller, så det alla trodde skulle bli en avvikande säsong visade sig vara en stabil säsong. Han närmar sig en vinst med stormsteg. Vid flera tillfällen har han krigat i toppen och attacken han gjorde på Lawrence bröderna var fullkomligen brillant. Bra kört!

9:a Brian Bogers (184 poäng): Var det fel av oss att förvänta oss mer? Nej, inte alls. Bogers har faktiskt presterat sämre än vad han gjorde under föregående säsong. En podiumplats i Ryssland är vad han åstadkommit under denna säsong är betydligt sämre än vad många räknat med. Han avslutar alltid ett race starkare än han inlett det så kanske med rätt hjälp kan han få ett bättre flöde genom hela heaten?

10:a Brent Van Donick (174 poäng): Detta är en ganska så missvisande placering då Van Donick inte plockat en enda poäng på de två senaste rundorna och under runda sju och åtta så plockade han bara ynka 15 poäng. Men vad har hänt? Van Donick som placerade sig topp sju i nästan varje race och även har en potential att bli ännu bättre. Även Yamaha ställer sig samma fråga.

Text: Lewis Phillips | Oppningsbild: Suzuki-Racing.com 

Best Of
Channels
Senaste